Voor alles wat je nodig hebt, is er een duurzaam alternatief

Wat is de missie van jullie platform? Het was een vraag van een ondernemer met een mooi, duurzaam bedrijf, in een verkennend gesprek om samen te werken. Ik antwoordde dat we op een toegankelijke en positieve manier mensen inspireren om in hun dagelijks leven duurzame keuzes te maken. En terwijl ik daar over uitweidde, besefte ik ineens twee dingen. Ik hoef in gesprekken nooit meer de noodzaak te beargumenteren waarom we dit doen en dat er inmiddels voor alles wat je eet of gebruikt een duurzaam alternatief is.

Als je eerlijke en milieuvriendelijke kleding zoekt, leen je die, of gebruik je de zoekmachine van de verzamelwebsite van Project Cece. Daar vind je het grootste aanbod van kleine en grotere duurzame webshops. Je kunt filteren op het soort kledingstuk dat je zoekt, maar ook op wat voor materialen of de manier van productie die je belangrijk vindt. Vervolgens bestel je het kledingstuk en stuurt de webshop het op. Zo steun je ook nog de ondernemer.

Wil je plantaardig eten, dan kun je inmiddels overal terecht. Als je een coffee to go haalt, kun je kiezen voor plantaardige melk. Eventueel met een vegan taartje erbij. Restaurants hebben vegan gerechten, in Amsterdam is er een vegan supermarkt, maar ook een vegan kaaswinkel. Er zijn plantaardige maaltijdboxen en als je door de supermarkt loopt, krijg je bijna keuzestress van alle mogelijkheden. Burgers van zeewier, granen of erwten, vegan ijs van Ben & Jerry’s, plantaardige melk, slagroom, yoghurt, chocolade(pasta). Zelfs zijn er vegan kant-en-klaar maaltijden uit de vriezer voor de Lazy Vegan, die geen tijd of zin heeft om uitgebreid te koken.

Ook koffie komt vanuit alle windstreken gewoon naar je toe. Direct gebrand in het land van herkomst, of in een gevangenis in Zaandam, lekker, biologisch en fair trade. Eventueel zet je de koffie ook nog in een gehuurde machine met een slimme meter, waarbij je betaalt voor de koffie die je drinkt, geen afval hebt en spontaan nieuwe bonen op de deurmat vindt als het einde van de voorraad in zicht is.

Op een van de honderden elektrische huur scooters zoef je razendsnel door de grote steden, met een OV-fiets ga je van en naar je afspraak en met een app huur je de auto van je buren. De temperatuur in huis regel je met een app, waarop je ook kunt zien hoeveel je zonnepanelen opleveren, je haar was je met een zero waste shampoo bar, je schoonmaakmiddelen maak je zelf met ingrediënten uit een van de vele zero-waste webshops. En zo kan ik nog wel honderden andere voorbeelden geven.

Maar ondanks al deze alternatieven, het gemak waarmee je ervoor kunt kiezen, alle informatie die er beschikbaar is over klimaatverandering, overconsumptie, plasticvervuiling, dierenleed, biodiversiteit en ontbossing, wordt de urgentie om in actie te komen elke dag alleen maar groter. Het feit dat ik niet meer hoef uit te leggen waarom het belangrijk is dat mensen duurzame keuzes maken, maakt mijn werk misschien gemakkelijker, maar de noodzaak – en mijn zorgen – alleen maar groter.

Als alle alternatieven er zijn, moeten mensen wel weten dat ze er zijn en ze massaal gaan én blijven gebruiken. En daar willen wij aan bijdragen.

*****
Asceline Groot is ondernemer bij hetkanWEL, schrijfster van ‘Het Nieuwe Groen’ en PhD kandidaat aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In haar columns schrijft zij over (start-up) sociale ondernemingen en trends en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.