Voor ondernemers

Het Fair Capital Impact Fund investeert in bedrijven met een knalgroene missie. Bedrijven die de wereld beter maken. Zulke bedrijven leveren een aantoonbare positieve bijdrage aan een duurzame, sociale wereld, en mogelijk een financieel rendement aan onze deelnemers. Natuurlijk moeten deze bedrijven ook gezond zijn. Want uiteindelijk is het simpel: hoe groter het succes van de ondernemingen waarin we investeren, hoe groter de positieve impact.

Actief op drie gebieden

De bedrijven waarin we investeren zijn actief op drie gebieden waar grote veranderingen nodig zijn:

  • Klimaatverandering en duurzame energie. Wij geloven dat fossiele brandstoffen gewoon in de grond moeten blijven en de zon ons van alle energie die echt nodig is kan voorzien.
  • Eerlijke en duurzame voeding. De aarde kan het huidige systeem allang niet meer aan en schreeuwt om verandering.
  • Circulaire economie. Want waarom zouden we grondstoffen winnen, verbruiken en weggooien terwijl we ze ook gewoon kunnen blijven gebruiken en zo de aarde niet uitputten?

"Ondernemen met respect voor de aarde"

Onze rol

We investeren niet in gevestigde bedrijven, maar juist in bedrijven die nog een grote ontwikkeling kunnen doormaken. Bedrijven die zich in een vroege ontwikkelingsfase bevinden, helpen we op weg met risicokapitaal.

Als een bedrijf een stap verder is en zich van start-up naar scale-up ontwikkelt, investeren we (door) om groei mogelijk te maken. We nemen aandelenbelangen in zo’n bedrijf of verstrekken een converteerbare lening waar dat passend is. We houden een minderheidsbelang, zodat de ondernemer kan blijven ondernemen.

"We investeren vanaf 250.000 euro"

Nice

Vanaf 250.000 euro

Een eerste investering door het fonds bedraagt tussen 250.000 en 1 miljoen euro. Daarna kunnen we nog in meerdere investeringsrondes meedoen om het bedrijf verder te helpen ontwikkelen. We zijn geduldig en kunnen bedrijven langere tijd steunen in hun ontwikkeling.

Ons fonds heeft geen einddatum, wat het mogelijk maakt dat we het optimale moment – voor het bedrijf en onze investeerders – zoeken om uit te stappen.

Met onze jarenlange ervaring, opgedaan bij ruim tachtig eerdere investeringen, en ons zeer uitgebreide netwerk bieden we naast financiering ook ondersteuning waar nodig.

Waar zijn wij naar op zoek?

  • We investeren in teams, in mensen. Ondernemers die vanuit een intrinsieke overtuiging willen bijdragen aan een betere wereld. Echte ondernemers die succesvol een bedrijf kunnen bouwen en laten groeien.
  • We zoeken bedrijven die met hun product of dienst een duidelijk probleem aanpakken met een oplossing waar bewezen behoefte aan is. De prototype- of pilotfase is te vroeg voor ons. Een product of dienst moet op de markt zijn. We willen klanten kunnen spreken en het product of de dienst zelf kunnen uitproberen.
  • We houden van inspirerende merken die klanten laten zien dat het anders kan.
  • Er moet een solide en schaalbaar businessmodel zijn, redelijk en goed doordacht in plaats van de zogenaamde hockeysticks die we veel te vaak zien.
  • We weten dat diversiteit in teams belangrijk is: vrouwen en mannen, diversiteit in culturele achtergrond en inclusie van mensen die misschien niet overal even goed meekomen, maar net zo waardevol zijn als anderen.
  • We zoeken Nederlandse bedrijven, maar staan open voor bedrijven uit heel West-Europa. Zo kunnen we altijd langs gaan als het nodig is.

Meer weten over het Fair Capital Impact Fund?