Wat is impact investeren?

Lang belegden mensen alleen om kans te maken op financieel rendement. Impact investeren brengt daar verandering in. Impact investeerders verschaffen groeikapitaal aan bedrijven die bijdragen aan een betere wereld – met kans op maatschappelijk én financieel rendement.

Met impact investeren gaan maatschappelijk en financieel rendement hand in hand. Je investeert je vermogen in bedrijven die met hun product of dienst willen bijdragen aan een betere wereld. Een wereld waarin duurzame, sociale ontwikkeling vooropstaat en waarin iedereen meedoet. Een wereld waarin we de aarde verrijken in plaats van uitputten.

Door je geld in deze bedrijven te investeren, geef je ze een kans de wereld mooier en eerlijker te maken. Voor jezelf en voor de volgende generaties. Dichtbij en tastbaar. Samen met inspirerende ondernemers die het verschil maken. Ofwel: investeren met impact. 

Investeren met impact

Steeds meer ondernemers starten een bedrijf om een positieve bijdrage aan de wereld te leveren. Zij laten zien dat ondernemen ook anders kan. Bijvoorbeeld door wasmiddel uit wasnoten te maken in plaats van uit aardolie. Door het verbruik van fossiele energie terug te dringen met warmtepompen. Door afval van de verbrandingsoven te redden om er prachtige nieuwe producten van te maken. Steeds maar weer. Alleen met dit soort initiatieven kunnen we de uitputting van de aarde stoppen. En het werkt.

"Een positieve bijdrage aan de wereld"

Met een dubbel rendement

Deze ondernemers bouwen aan een alternatief voor de ‘oude’ economie. Door producten te maken die bijdragen aan de gezondheid van de aarde, op een manier waardoor iedereen er beter van wordt. Door te kiezen voor natuurlijke grondstoffen en door energie uit zon, wind en water te halen. Maar ook door spullen in de buurt te maken in plaats van de hele wereld over te slepen. Met respect en een eerlijke beloning voor alle betrokkenen.

Bedrijven die op deze manier ondernemen, maken de economie van de toekomst. Zij vormen de kern van een wereld waar we hoe dan ook naartoe gaan. Hun doel is om zowel maatschappelijk als financieel rendement te behalen. Investeerders delen mee in het financiële rendement. Dat gebeurt op drie mogelijke manieren: als de ondernemers winst maken en deze uitkeren, als ze hun bedrijf verkopen, of als ze hun bedrijf naar de beurs brengen en de aandelen met rendement verkocht worden.

Echte ondernemers gezocht

Het is een uitdaging om ondernemers te vinden die het verschil kunnen maken. Honderden proberen het. Slechts een paar hebben echt succes. Dat zijn degenen die uit het juiste ondernemende hout gesneden zijn en helemaal voor hun idealen gaan. Wendbaar, zich constant aanpassend aan veranderingen, bewust van hun sterke en zwakke punten en bereid ruimte te maken voor anderen die iets beter kunnen.

"Impact ondernemers hebben groeikapitaal nodig"

Met de bedrijven van de toekomst

Er zijn veel ondernemers die kansen zien in de uitdagingen waar we met ons allen voor staan. Zij halen energie uit duurzame bronnen, verbouwen voedsel regeneratief, produceren circulair, repareren en hergebruiken. 

Zoals Jaap Korteweg van de Vegetarische Slager, die laat zien dat je geen dieren nodig hebt om goed te kunnen eten. Merijn Everaarts die met zijn Dopper van kraanwater het nieuwe normaal maakt. En Bas van Abel die met Fairphone laat zien dat je een telefoon uit eerlijke grondstoffen kunt maken en zelf kunt repareren. Stuk voor stuk impact ondernemers die met groeikapitaal hun bedrijven groot hebben gemaakt.

Meer weten over impact investeren?