Een terugblik op het vierde kwartaal van 2023

vierde kwartaal 2023

Hier vindt u de rapportage over het laatste kwartaal van 2023. Het jaar, dat vol onzekerheden begon, is tegen alle verwachtingen een goed beursjaar geworden. Wel matig presteerden de aandelenkoersen van bedrijven die te maken hadden met de energietransitie.

Dat weinigen hadden verwacht dat de beurzen zouden stijgen is niet zo vreemd. Het conflict dichtbij, de oorlog in Oekraïne, sleept zich voort. Iets verder van huis in het Midden-Oosten raakt vrede tussen Israël en de Palestijnen steeds verder uit zicht.

De centrale banken verhoogden hun rente in 2023 omdat de inflatie verder en steeds sneller opliep. Dat had negatieve gevolgen voor de aandelen- en obligatiekoersen. Tot diep in het derde kwartaal hield deze trend op de rentemarkt aan – in onze ogen een overdreven reactie. Aan het eind van het derde kwartaal begon de inflatie te dalen, waarna de rente op de kapitaalmarkten in de Verenigde Staten en in Europa fors daalde. Aandelen en obligaties behaalden in het vierde kwartaal dan ook goede resultaten.

In deze rapportage  komen wij hier op terug en lichten daarbij toe wat dit alles, in het vierde kwartaal, heeft betekend.

Klik hier voor de rapportage