Patagonia maakt de aarde haar enige aandeelhouder

patagonia

Patagonia is een outdoor-kleding bedrijf opgericht in 1973 door Yvon Chouinard. Afgelopen week maakte Yvon Chouinard bekend dat hij de eigendomsrechten overdraagt aan de aarde. Dit betekent dat elke euro winst die ze niet opnieuw in Patagonia investeren inzetten om de planeet te redden. 

Verantwoord ondernemen

Wat vijftig jaar geleden begon als een experiment in verantwoord ondernemen is over de jaren uitgegroeid tot een successvolle B corp. Dit volgende hoofdstuk laat dan ook zien hoe serieus Patagonia haar missie neemt: ‘We are in business to save our home planet’. Door de aarde aandeelhouder te maken hopen ze een inspiratiebron te zijn voor andere bedrijven. Ook laten ze zien dat een nieuwe manier van zakendoen waarbij de mens en de planeet op nummer één staan zeker mogelijk is. 

Yvon Chouinard, "The Chief", models a full rack of hand-made gear at Tahquitz Rock

Redden van de planeet

Oprichter Yvon Chouinard zei het volgende over Patagonia’s nieuwe bedrijfsmodel: “Als we hoop willen houden op een bloeiende planeet over vijftig jaar, dan moet iedereen doen wat hij of zij kan met de bronnen die we hebben. In plaats van waarde aan de natuur te onttrekken en deze om te zetten in financiële winsten voor onszelf, gebruiken we de financiële winsten die Patagonia creëert om de natuur te beschermen. Wij maken van de aarde onze enige aandeelhouder. Ik ben bloedserieus over het redden van deze planeet.”

Holdfast Collective

Patagonia zet zich in om de planeet te redden door hun aandelen over te dragen. Alle niet-stemgerechtigde aandelen, 98% van de aandelen, gaan dan ook naar het Holdfast Collective. Deze entiteit zorgt ervoor dat alles wat niet in Patagonia geïnvesteerd hoeft te worden naar de planeet gaat. Dit betekent dat ze het investeren in bijvoorbeeld de bescherming van de natuur en de biodiversiteit. Maar wat betreft het sociale aspect spelen ze ook een rol, ze steunen namelijk gemeenschappen. Als laatste is een belangrijk element voor Patagonia de bestrijding van de klimaatcrisis. Kijkend naar de investering die deze wijziging in eigendomsrechten heeft, zal Patagonia hier zeker een belangrijke rol in spelen. De schatting is namelijk dat dit jaarlijks neerkomt op 100 miljoen dollar, een buitengewone investering voor de planeet. 

Lees hier de hele brief van Yvon Chouinard.