Klimaat Op Straat: nieuwe kunstroute van het Klimaatmuseum in Amsterdam Zuidoost

klimaat op straat

Klimaat Op Straat is een nieuwe kunstroute van het Klimaatmuseum in de Bijlmer, Amsterdam Zuidoost. Op de route zullen verschillende nieuwe straatkunstwerken over klimaat te vinden zijn. De route is te bekijken vanaf zondag 25 september.

Nieuwe straatkunst over klimaat

Straatkunst past goed bij het urgente klimaatonderwerp. De kunstvorm staat tenslotte bekend om de kritische blik en maatschappelijke betrokkenheid. De drie deelnemende kunstenaars creëren momenteel hun straatkunstwerken, ieder in een eigen kunstvorm. Allereerst maakt Chris Marmier een kleurrijke muurschildering. Vervolgens doet Tycho een aantal verrassende en prikkelende interventies. En als laatste creëert Maarten van der Glas een digitale augmented reality beleving, te bekijken met een mobiele telefoon.

Betrokkenheid van de buurt

Het project komt tot stand in samenwerking met buurtbroedplaats Lola Buitenpost en productieleider Amsterdam Street Art. Ook buurtgenoten worden betrokken bij de totstandkoming van de straatkunst. Ze kunnen bijvoorbeeld input geven op de schetsen en in gesprek gaan met de kunstenaars als ze aan het werk zijn. Daarnaast kunnen ze slogans bedenken voor op de protestposters, die langs de route komen te hangen.

Over het Klimaatmuseum

Het jonge en vernieuwende Klimaatmuseum is een pop-up museum. In alle projecten wordt nauw samengewerkt met kunstenaars. Laura van Rutten, oprichter en directeur van het Klimaatmuseum: ‘Kunstenaars kunnen de klimaatcrisis meer invoelbaar maken en ze geven ons nieuwe inzichten. Dat is belangrijk, want juist hun enorme verbeelding en creativiteit zijn zo hard nodig bij het oplossen van de grootste uitdaging van onze tijd.’ Eerder had het Klimaatmuseum al succesvolle exposities midden op Utrecht Centraal Station en op Forteiland Pampus. Momenteel gaat het museum ook langs scholen met het project Klimaatmakers, waarbij leerlingen samen met kunstenaars nieuwe klimaatuitvindingen bedenken.

Meer informatie: Klimaat Op Straat – Klimaatmuseum