Een aantal van de mooiste bossen van Nederland

bossen

Wandelen in de natuur maakt gezond, gelukkig en fit, maar is ook de ideale dag uit. Daarom zetten we 10 mooie bossen op een rij. 

1. Speulder- en Sprielderbos – Ermelo

Het Speulder- en Sprielderbos is een echt oerbos met grote eikenbomen, die deels met elkaar vergroeid zijn. Naast de kromme bomen bestaat Boswachterij Speulder- en Sprielderbos  uit nog twee soorten bossen; ‘het donkere bos’ met douglas- en fijnsparren en het ‘lichte bos’ met dennen en berken. Door de grote hoeveelheid bos vindt u er veel dieren zoals dassen, edelherten, wilde zwijnen en slangen. Volgens Staatsbosbeheer is dit bos uitgeroepen tot misschien wel het mooiste bos van Nederland.
Meer informatie.

2. Kaapse Bossen – Utrecht

De Kaapse Bossen zijn 425 hectare groot en vind je in het midden van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De heuvels zijn 150.000 jaar geleden ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Een enorme ijsmassa stuwde het landschap op. Het ijs smolt en een stuwwal bleef achter, maar u vindt er nog meer sporen uit het verleden, zoals grafheuvels uit de prehistorie en stukjes hei. U kunt er fietsen, wandelen, maar ook paardrijden.
Meer informatie.

3. De bossen van Het Loo – Apeldoorn

De omgeving van Apeldoorn is ontzettend mooi en voor veel mensen ook de ideale zomerbestemming. Een van de mooiste bossen van Nederland, zijn de bossen van het Kroondomein Het Loo. Dit is het grootste landgoed van Nederland en omvat ongeveer 10.400 hectare waar u elke dag tussen 08.00 – 19.00 uur kunt wandelen. Leuk om te weten, is dat u er de hoogste boom van het land. Deze Douglasspar is bijna 50 meter. Het is daarom terecht dat dit bos een plek in deze lijst heeft.
Meer informatie.

4. Loonse- en Drunense Duinen – Noord-Brabant

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen heet ook wel de Brabantse Sahara. Het is een van de grootste (270 hectare) stuifzandgebieden van West-Europa. U vindt er dus veel zand, maar ook bos en heide, daarom verdient het toch een plekje in de lijst van mooiste bossen. Het zand zorgt voor een droge, voedselarme bodem. Hierdoor kan het verschil in temperatuur tussen dag en nacht ook wel flink oplopen en dat zorgt voor de unieke flora en fauna.
Meer informatie.

5. Het Twickelse Bos – Twente

Het Twickelse Bos wisselt weilanden, akkers, bijzondere eiken en dichtbegroeide bossen af. Er is een bijzondere wandelroute (de Umfassungsweg) van 11 kilometer, die het hart van het landgoed – en zo ongeveer alle andere Twentse landschappen – vertegenwoordigt. Er is ook een vlonderpad, dat heel leuk is om over te wandelen met (klein)kinderen, maar ook zonder is dit een prachtige plek en een van de mooiste bossen.
Meer informatie.

6. Purmerbos – Purmerend

Voor hondeneigenaren is het Purmerbos in Purmerend een echte aanrader. Een groot deel van dit mooiste bos is namelijk een hondenloosloopgebied en er is zelfs een zwembad voor honden. U vindt er slingerende struinpaadjes, maar het stilte- en natuurbos is ook een rustgebied voor veel vogels en zoogdieren. Het bos is nog heel jong, vooral in vergelijking met andere bossen in deze lijst. Zo’n 20 jaar geleden zijn de populieren, essen, eiken en beuken aangeplant, maar dankzij de vruchtbare kleigrond schoten ze de grond uit.
Meer informatie.

7. De Hondsrug – Drenthe

Met tientallen paden is dit de Hondsrug in Drenthe ideaal voor een mooie boswandeling. U vindt er niet alleen bijzondere natuur, maar ook grafheuvels en hunebedden. Wilt u de bomen van bovenaf bekijken? Dan wandelt u over het Boomkroonpad, dwars tussen de boomtoppen door.
Meer informatie.

9. Grebbeberg – Utrecht

De Grebbeberg in Rhenen beklimmen is best een uitdaging. U moet namelijk 200 traptreden op, maar het uitzicht is adembenemend mooi en daarom de klim meer dan waard. Het bos rondom de Grebbeberg bestaat uit eiken, maar even verderop vindt u het natuurgebied Laarsenberg, met loof- en naaldbossen. 
Meer informatie.

10. Bonus: de bosbios

Buitenplaats Hoorneboeg in Hilversum heeft wel een heel bijzonder initiatief: de BosBios. Tussen de bomen hangt er een groot scherm en zodra de schemering invalt, laten ze mooie films zien, die hoop of stof tot nadenken geven. Hier vindt u de agenda en u mag er vast ook een wandelen tussen de bomen.