post of digitaal
Nieuws |
11-07-2023

Wat is duurzamer? Het versturen van een rapportage per post of digitaal?

Fair Capital Partners selecteert duurzame beleggingen voor de portefeuille van haar klanten. Zo krijgt vermogen een positieve impact op de wereld, door te investeren in verandering die goed is voor mens, dier en natuur. Maar wanneer zijn beleggingen duurzaam? En wanneer is er sprake van greenwashing?

We versturen onze rapportage digitaal en per post, maar wat is duurzamer? Onze eerste reacties was: mailen. Maar zo zwart wit is het niet? Het antwoord op die vraag hangt namelijk af van verschillende factoren.

Het versturen van een brief is een duidelijk proces. Je moet de tekst printen, in een envelop stoppen, een postzegel plakken en deze in de brievenbus doen. Bij het versturen van een email staan we vaak niet stil welk proces erachter schuilgaat. Je tikt gewoon een bericht, voegt een attachment toe en drukt op verstuur. De snelheid van dit proces zet ons misschien een beetje op het verkeerde been over het energieverbruik erachter.

Het versturen van een email

Voor het versturen van een email zijn er meerdere computers nodig. Uiteraard de computer van de verzender en de ontvanger, maar ook computers op verschillende knooppunten waar de email langsgaat. Vervolgens wordt de mail opgeslagen in een datacenter. Afhankelijk van de manier waarop de energie voor een datacenter wordt opgewekt, is dat in meer of mindere mate impact op het milieu.

Meer dan 3,7% van het wereldwijde energiegebruik gaat op aan internetcommunicatie. Dat is bijvoorbeeld meer dan de luchtvaart (2,5 – 3,5%). De groei van data gaat veel sneller dan we kunnen bijhouden met technologie. Al onze e-mails worden opgeslagen in de Cloud en dat vraagt heel veel energie.

Zo veroorzaakt 5,5 minuut internetten net zoveel CO2-uitstoot als de productie van en de bezorging van een full colour papieren flyer op A4 formaat. En dan nemen we de uitstoot van het produceren en opladen van het apparaat om de mail op te lezen nog niet mee.

Het versturen van post

De post heeft een zichtbare infrastructuur met vrachtauto’s, distributiecentra en bezorgers. En natuurlijk vindt ook daar uitstoot plaats. Hoeveel dat is, hangt – net als bij de e-mail – af van het soort papiergebruik, het gebruik van groene of grijze stroom in het distributiecentrum en de manier van transport.

Het maken van papier kost veel energie en water, maar kan ook nog erg vervuilend zijn en tot ontbossing leiden. Een van de grootste problemen van onze tijd. Maar als papier wordt gemaakt van gereguleerde hout uit duurzame bossen en het vervolgens wordt gerecycled, dan is het proces minder schadelijk. En ook het transport wordt steeds duurzamer, door slimme routes en elektrische bezorging, of met fietstransport.

Het versturen van de post is wel duurder dan het versturen van een e-mail. Dat zou dus doorslaggevend kunnen zijn.

De beste keuze

Papier of digitaal; een eenduidig antwoord is niet te geven.

Wilt u onze rapportage per post ontvangen? Dan zullen wij deze dubbelzijdig printen op duurzaam papier en zorgen dat deze zo duurzaam mogelijk bij u thuis wordt bezorgd. Heeft u de rapportage uit en wilt u deze niet bewaren, dan kunt u deze bij het oud papier doen om te recyclen.

Wilt u onze rapportage per email ontvangen? Dan is het goed om de bijlage na ontvangst te openen en op uw computer of drive op te slaan. De email kunt u dan direct verwijderen en vervolgens uw prullenbak legen. Dan is de email echt weg en kost het ook geen energie meer om deze te bewaren. De duurzaamste manier om de rapportage in de cloud op te slaan, is volgens Greenpeace via Google of Yahoo. De datacentra van Microsoft, Apple en Amazon draaien op kolen.