COP 27
Nieuws |
07-12-2022

Bomen planten: een terugblik op COP27

De VN-klimaatconferentie (COP27). “Climate Implementation Summit” die in Sharm-el-Sheikh in Egypte werd gehouden, heeft, ondanks de blessuretijd, niet veel concreets opgeleverd. De conferentie liep anderhalve dag uit. Het was de 27e Conference of the Parties (COP27) in het kader van het Klimaatverdrag (UNFCCC). De doelstelling om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celcius bleef overeind. De onderhandelingen liepen met name uit vanwege de discussies over het wereldwijde schadefonds. Rijke landen hebben in het verleden beloofd dat ze vanaf 2020 elk jaar 100 miljard dollar zouden investeren in arme landen, zodat deze landen zich kunnen aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en hun uitstoot kunnen terugdringen. Dat doel is niet gehaald. Het was de bedoeling die financiering op deze laatste COP rond te krijgen.

Door: Joos Grapperhaus
Foto: UN

Wat levert het dan wel op? Een aantal grote bedrijven heeft de COP aangegrepen om plannen te ventileren die ten doel hebben de uitstoot van hun productieprocessen te verminderen. De reden om er hier aandacht aan te besteden is gelegen in het feit dat Inditex één van die bedrijven is, waarin wij voor onze klanten al geruime tijd een belang aanhouden in de aandelenportefeuille. Inditex, een Spaans bedrijf, is vooral bekend vanwege het merk Zara. Inditex heeft samen met H&M (een branchegenoot), Ben&Jerry (ijs), Stella McCartney (modieuze tassen), HH Global en Kering tijdens de COP aangekondigd meer dan een half miljoen ton aan koolstof-arme vezels (fibers) te kopen voor de fabricage van mode artikelen resp. verpakkingsmaterialen. Deze actie is er met name op gericht om bomen en bossen te sparen. In de vorige COP in Glasgow stond het beschermen van de natuur immers centraal. Elk jaar worden er volgens Bloomberg zo’n 3,2 miljard bomen gerooid voor de productie van vezels voor kleding en verpakkingsmateriaal, waarbij veel Co2 vrijkomt. Alternatieven voor hout zijn al voorradig en dit soort van samenwerking tussen bedrijven kan ertoe leiden dat de productie van  deze volgende generatie vezels sneller kan worden opgeschaald. Onderzoekers beweren dat de investeringen die nodig zijn om duurzame alternatieven te produceren 64 mrd $ bedragen. Dit lijkt dus een goed initiatief!

Maar dan de keerzijde; bomen planten om CO2 doelstellingen te bereiken. Die activiteit krijgt een luchtje, nu er een rechtszaak tegen de Deens-Zweedse zuivelproducent Arla Foods loopt voor het overtreden van marketing wetten. Het planten van bomen ergens ver weg in Afrika is niet toereikend om te claimen dat je productieproces klimaatneutraal is. Een gevoelige tik voor de reputatie van het bedrijf dat stopt met het bomenplantprogramma in Afrika en kijkt of er als alternatief lokale duurzaamheidsprogramma’s kunnen worden opgezet. Toch blijven we met name vertrouwen hebben in de initiatieven van de individuele bedrijven, eventueel in samenwerking met andere.

Arla Food is een coöperatie, niet beursgenoteerd. Het aandeel Inditex is na een dieptepunt in maart bezig aan een gestaag herstel. Het bedrijf heeft weinig schulden, keert een behoorlijk dividend uit (3% yield) op een koerswinstverhouding van 20. Het bedrijf scoort op duurzaamheidsgebied een voldoende.

De Verenigde Naties organiseren sinds 1995 jaarlijks deze klimaattop. De volgende klimaattop, COP28, is volgend jaar in Dubai, nota bene weer zo’n locatie waar geen boom op natuurlijke wijze groeit. Net als in Egypte (mensenrechten) en het voetbal in Qatar leidt de keuze van de locatie begrijpelijk tot verhitte discussies die veel aandacht opeisen. Tijdens COP28 zullen regeringsleiders voor het eerst evalueren in hoeverre de gezamenlijke maatregelen die ze hebben genomen voldoende zijn om de klimaatdoelen in het akkoord van Parijs te behalen. Nu maar hopen op een hoge Coëfficiënt of Performance.